10 ushqimet me te shendetshme
1 – Mollet
Mollet jane një burim i shkëlqyer i antioksidantë ve, të cilat luftojne radikalet e lira. Radikalet e lira janë substanca të dëmshme te krijuara në trup që shkaktojnë ndryshime të padëshiruara dhe janë të përfshira në procesin e plakjes dhe disa sëmundjeve. Disa studime të kafshëve kanë gjetur se një antioxidant gjetur në mollë (polyphenols) mund të zgjasë jetegjatesine.Hulumtuesit në Universitetin Shtetëror të Floridës thane se molla eshte “fruti mrekulli”.Në studimin e tyre, hetuesit zbuluan se gratë e moshuara që kane filluar një regjim qe te pakten te hane nje mollë në ditë kane përjetuar një rënie 23 për qind në nivelet e kolesterolit të keq (LDL) dhe një rritje 4% në kolesterolit të mirë (HDL), pas vetëm gjashtë muajsh.
Zhvillimet e fundit në përfitimet e mollë nga lajmeve MNT
Molla dhe dardha mund të zvogëloje rrezikun nga goditja në tru me 52%. Hulumtuesit nga Wageningen Uninversity në Holandë, kane gjetur se konsumuesit e frutave me pjesë të bardhë ushqimore, të tilla si dardha dhe mollA, potencialisht mund të zvogëlojne rrezikun me 52%. Ata raportuan rezultatet e tyre në revistën Stroke: Gazetën e Shoqatës American Heart
2 – Bajame
Së dyti në listën e top 10 ushqime të shëndetshme jane bajamet. Bajamet janë të pasura me vlera ushqyese, duke përfshirë magnez, vitaminë E, hekur, kalcium, fibra, dhe riboflavin. Një rishikim shkencor i publikuar në të ushqyerit Reviews3 kane gjetur se bajamja si ushqim mund të ndihmojë në ruajtjen e niveleve të shëndetshme të kolesterolit..Autorët shkruajne: “Mesazhi që bajamet, kane në vetvete, janë një rostiçeri per zemër të shëndetshme dhe kjo duhet të theksohet për konsumatorët. Për më tepër, kur bajamet janë të përfshira në një dietë te shendetshme , të ekuilibruar, përfitimet janë edhe më të medha. ” Bajame kanë më shumë fibra se çdo peme tjeter.” Profili acid yndyror I bajame është e përbërë nga 91-94% acide yndyrore të pangopura, mund të shpjegojë pjesërisht arsyen pse ajo ndihmon në ruajtjen e niveleve të shëndetshme të kolesterolit.
3 – Brokoli
Brokoli është i pasur me fibra, kalcium, kalium, folate dhe phytonutrients. Phytonutrients janë komponime të cilat reduktojnë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës, diabetit dhe disa lloje kanceresh. Brokoli përmban edhe vitaminë C, si dhe beta-carotene, një antioxidant te vetem. 100 gram brokoli mund t’ju japin me mbi 150 për qind të marrjes rekomanduar ditore të vitaminës C. Një tjetër përbërës, sulforphane, e cila ekziston në brokoli, është thënë gjithashtu se ka anti-kancer, si dhe cilësi anti-inflamatore. Megjithatë, gatimi I tepert mund të shkatërroje shumicën e përfitimeve.
Zhvillimet e fundit në përfitimet e brokoli nga lajmeve MNT
Hulumtuesit nga Universiteti i Illinois shkrujne se brokoli mund të reduktoje ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të kancerit. Megjithatë, nëse ju e gatuani me teper se sa duhet atë përfitimet shëndetësore janë te paperfillshme.
4 – Boronica
Boronica eshte e pasur me fibra, antioksidantë dhe phytonutrients. Phytonutrients janë substanca kimike natyrale që gjenden në bimë.Ndryshe nga minerale dhe vitamina të cilat janë gjetur edhe në ushqimet bimore, phytonutrients nuk janë të domosdoshme për mbajtjen gjalle. Megjithatë, ato mund të ndihmojnë në parandalimin e sëmundjeve dhe për të mbajtur trupin ne funksionin e duhur. Sipas një studimi të kryer në Harvard Medical School, të moshuarit që hanë shumë boronice dhe luleshtrydhe kane më pak të ngjarë të vuajnë nga rënia njohëse, në krahasim me njerëzit e tjerë të moshës së tyre që bëjnë not. Shkencëtarët në Universitetin Texas Gruas thone se boronica të ndihmon në frenimin e trashjes. polyphenols bimore, të cilat janë të bollshme në boronica, kane treguar ndihmojne ne zvogëlimin e zhvillimit te qelizave yndyrore (adipogenesis), duke nxitur ndarjen e lipideve dhe yndyrave. Boronicat mund të ndihmojë në kontrollin e peshës trupore. Konsumi i rregullt i boronicës mund të zvogëlojë rrezikun e hipertensionit (presioni i lartë i gjakut) me 10%, për shkak të komponimeve bioactive te kokrrave të kuqe , anthocyanins, shkencëtarët nga Universiteti i East Anglia, Angli, dhe Universiteti i Harvardit, USA raportuar në Journal Amerikane të Nutrition.12
Zhvillimet e fundit në të mirat e boronicave nga lajmeve MNT
Boronica dhe luleshtrydhet mund të zvogëlojne rrezikun e sulmit në zemër te grate. Gratë mund të zvogëlojne rrezikun e sulmit në zemër më shumë se 33 për qind duke ngrënë tre ose më shumë boronice dhe luleshtrydhe në javë. Hulumtuesit besojnë se kjo është për shkak se këto fruta përmbajnë nivele të larta të flavonoids dietik njohur si anthocyanins.
Mund të ndihmojne per te trajtuar sëmundjen e parkinsonit boronicat ?. Hulumtuesit nga Universiteti Memorial të Newfoundland në Kanada sugjerojnë se boronicat mund të ndihmojnë per te trajtuar sëmundjen e parkinsonit dhe çrregullime të tjera neurodegjenerative.
5 – Vaj peshku
Shembuj të vajit te peshkut përfshijnë salmonin, troftë, skumbri, harengë, sardelet dhe anchovies.. Këto lloje të peshkut kanë naftë në indet e tyre dhe rreth zorrëve. shtizat e tyre përmbajne deri në 30% të naftës, në veçanti, omega-3 acide yndyrore. Këto vajra janë të njohur për të siguruar përfitime për zemrën, si dhe sistemin nervor. Vaj I peshkut eshte i njohur edhe për të siguruar përfitime për pacientët me kushte inflamatore, si artriti. Vaj tpeshkut gjithashtu përmban vitamina A dhe D. Shkencëtarët në Cancer Center Jonsson Gjithëpërfshirës UCLA thone se progresi i kancerit te prostatës ishte dukshëm më I ngadalësuar kur pacientët moren një dietë të ulët-yndyrë me permbajtje vaj peshku ..
6 – Perimet me gjethe jeshile
Studimet kanë treguar se një konsum të lartë të perimeve të errëta, me gjethe, të tilla si spinaq ose lakër mund të ulin në mënyrë të konsiderueshme rrezikun e zhvillimit të diabetit tip 2 te një person. Hulumtuesit në Universitetin e Leicester, Angli, thone se ndikimi i perimeve jeshile në shëndetin e njeriut duhet të hetohet më tej, pasi ata mblodhën të dhëna nga gjashtë studime. Ata raportuan gjetjet e tyre në BMJ.Spinaqi, për shembull, është shumë i pasur me antioksidantë, sidomos kur eshte I papjekur ose i zier shumë lehtë. Kjo është një burim i mirë i vitaminave A, B6, C, E dhe K, si dhe selen, niacin, zink, fosfor, bakër, acid folik, kalium, kalcium, mangan, Betaine, dhe hekur.
7 – Patate e ëmbël
Patatja e ëmbël eshte e pasur në fibra dietetike, beta carotene, karbohidrateve komplekse, vitaminë C, vitaminë B6, si dhe carotene (e rozë, ato të verdhë).
Qendra për Shkencë në Interes Publik, SHBA, ka krahasuar vlerat ushqyese te nje patate te ëmbël dhe perime të tjera. Patatja e ëmbël renditet numër një me vitamina A dhe C, hekur, kalcium, proteina dhe karbohidratet.Rrënjët patates se ëmbël janë të pasura me fibra dhe vlera ushqyesve të rëndësishme.
8 – Embrion gruri
Embrion gruri është pjesë e grurit që rritet në një fabrikë – embrioni i farës. EmbrionI, së bashku me krundet është zakonisht një nga-produktet e mullirit kur drithërat janë rafinuar, embrion dhe krunde janë te lena shpesh jashtë.Embrioni i grurit eshte I pasur me vlera ushqyese jetike të tilla si: vitaminë E, acid folik (folate), thiamin, zink, magnez, fosfor, si dhe alkooleve yndyrore dhe acidet yndyrore esenciale.Embrioni I grurit është gjithashtu një burim i mirë i fibrave.
9 – Avocado
Shumë njerëz te kane shmangur avocadon për shkak të përmbajtjes së tij të lartë yndyrë; ata besojnë se duke shmangur të gjitha yndyrnat per nje permajtje me të mirë shëndetësore dhe peshë më të lehtë-to-kontrollit të trupit – kjo është një mit. Përafërsisht 75% e kalorive në një avokado vijnë nga yndyrë; kryesisht monosaturated yndyrë..Avocadot janë gjithashtu shumë të pasura me vitamina B, si dhe vitamina K dhe vitaminë E dhe kanë një përmbajtje shumë të lartë ne fibra e 25% fibra të tretshme dhe të patretshme 75%. .Studimet kanë treguar se konsumimi i rregullt I avocados ul nivelin e kolesterolit në gjak.. Ekstraktet e avokados janë duke u studiuar në laborator për të parë nëse ata mund të jenë të dobishme për trajtimin e diabetit apo hipertensionit..Hulumtuesit nga Ohio State University kane gjetur se përbërësit e marra nga avocado ishin në gjendje për të ndaluar qelizat e kancerit me gojë dhe madje edhe të shkatërrojë disa nga qelizat para-kanceroze.
10 – Bollgur
Duke përfunduar listën tonë te 10 ushqimeve të shëndetshme ne fund kemi bollgur. Bollgur është vakt bërë nga mbështjellë apo të kënaqur terren. Në Mbretërinë e Bashkuar dhe Republikën e Irlandës, termi “qull” ose “të kënaqur qull” janë terma të zakonshme për drithëra qe gatuhen zakonisht ne mengjes mëngjes.Interesi në bollgur është rritur ndjeshëm gjatë njëzet viteve të fundit për shkak të përfitimeve të saj shëndetësore.Studimet kanë treguar se nëse ju hani një tas bollgur çdo ditë niveli I kolesterolit në gjak, sidomos nëse eshte shumë i larte, do të bjere, për shkak të përmbajtjes së tretshme me fibra e drithëra.Në vitin 1997, FDA (Food and Drug Administration) ranë dakord se ushqimet me nivele të larta bollguri ose krunde tërshërë mund të përfshijnë të dhëna mbi etiketat e tyre në lidhje me përfitimet e tyre kardiovaskulare të zemrës, nëse shoqërohet me një dietë të ulët-yndyrë. Kjo u pasua nga një tjetër rritje në popullaritet bollgur.Tërshëra është e pasur me karbohidrate komplekse, si dhe ujit-shpjegueshëm fibër, të cilat kane tretje të ngadaltë poshtë dhe të stabilizuar ne nivelet e gjakut glukozë.Bollgur është shumë e pasur me vitamina B, omega-3 acide yndyrore, folate dhe kalium.